Geveltuintjes dragen bij aan een beter klimaat.

Met elke vierkante meter steen die we vervangen door groen dragen we bij aan een beter klimaat. De gemeente Scherpenzeel stimuleert daarom het aanleggen van geveltuinen.

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een stukje begroeiing voor een huis, tegen de gevel aan. Het tuintje hoort eigenlijk bij de openbare ruimte, maar wordt onderhouden door de bewoner van het huis.

Voordelen

  • Door een geveltuin trekt regenwater gemakkelijker in de grond
  • Geveltuinen bevorderen de biodiversiteit doordat ze ruimte bieden aan vogels, vlinders en bijen. Hoe meer variatie in beplanting hoe beter.
  • Een geveltuin zorgt voor verkoeling, doordat planten vocht verdampen
  • Planten verbeteren de luchtkwaliteit doordat ze CO2 opnemen.
  • Goed onderhouden geveltuinen zorgen voor een groener straatbeeld en een groene omgeving is goed voor het welzijn van mensen.

Stappenplan

Wilt u graag een geveltuin? Wij helpen u graag op weg:

Stap 1: Meld de aanleg van je geveltuintje bij de gemeente

In Scherpenzeel heeft u geen toestemming nodig van de gemeente voor het aanleggen van een geveltuin. U hoeft de aanleg van je tuintje alleen maar te melden via: duurzaam@scherpenzeel.nl. Ook zijn er een paar aanwijzingen en voorwaarden waar u zich aan moet houden. Lees ze hier(externe link). Vraag ook om toestemming van de huiseigenaar als u in een huurwoning woont.

Stap 2: Haal er een paar tegels uit

Nu kunt u er een paar tegels uithalen. Een geveltuintje mag maximaal 60 cm van de gevel af liggen (dit is vaak hetzelfde als twee stoeptegels). Zorg dat er nog voldoende (minimaal 1.20 cm) loopruimte op de stoep overblijft. Bewaar de tegels zodat in het geval van verhuizen de tegeltuin teruggebracht kan worden in de oorspronkelijke staat.

Stap 3: Vervang de aarde en breng opsluitbanden aan

Graaf het zand uit tot maximaal 30 centimeter. Voer het zand af, bijvoorbeeld naar de Milieustraat.

Leg vervolgens opsluitbanden aan. Een opsluitband zorgt voor de scheiding tussen de geveltuin en de stoeptegels en zorgt dat de tegels niet wegzakken.

Vul de geveltuin met bemeste tuinaarde. Stamp tussendoor de grond goed aan. Vul het tuintje tot het dezelfde hoogte heeft als de stoep.

Neem bij twijfel over aanwezige leidingen of kabels altijd contact op met de gemeente via duurzaam@scherpenzeel.nl.

Stap 4: Plaatsen van planten

Nu kunnen de planten erin! Bedenk van te voren goed wat u wilt. Geef de planten genoeg ruimte. Plant er dus niet te veel. Dompel de planten met de wortels onder in een emmer water voordat ze de grond in gaan. Wilt u ook klimplanten plaatsen? Plaats dan bijvoorbeeld wat spandraden aan de muur.

Geef de planten regelmatig water en mest regelmatig bij met bijvoorbeeld organische mestkorrels. Snoei op tijd overhangende takken weg.

Geschikte planten

Er zijn heel veel mogelijkheden voor een geveltuin. Op internet vindt u allerlei voorbeelden en ook op www.duurzaamscherpenzeel.nl.