Koppel staat voor hun huis met zonnepanelen

De zonnepanelen liggen nu twee weken op het dak bij Immanuel en Germa van de Fliert en de energierekening via de app laat al een positief beeld zien. Het echtpaar is blij met de 10 zonnepanelen die ze aankochten via de collectieve inkoopactie van gemeente Scherpenzeel en New Solar Energy Solutions.

“Wij zijn geen super-groene mensen hoor”, vertellen Immanuel en Germa. “We lazen over deze inkoopactie en via de website van Vallei Energie hebben we makkelijk een rekensom kunnen maken voor onze woning en onze energiebehoefte als gezin van vier. De prijs beviel ons en daarbij: als je je geld op de bank laat staan levert het niets op. Nu zien we maandelijks onze energiekosten teruglopen.”

Ook over de aanpak en aanleg door New Solar uit Woudenberg klinken tevreden geluiden. “Ik heb niets hoeven opruimen”, lacht Germa. “En de monteurs werkten snel, op tijd en precies zoals afgesproken. Ook de prijs was conform de berekening op de site, geen loze beloftes dus.”

Echtpaar Van de Fliert geeft aan dat uiteindelijk het lokale aspect de doorslag gaf bij hun keuze voor deze aankoop via de collectieve inkoopactie. “Natuurlijk kan van alles via internet besteld worden, maar wij kopen gewoon liever lokaal. En het is fantastisch dat we hier als dorp mee bezig zijn, niet dat de prijs heel veel lager is, maar wel wordt de drempel lager om panelen aan te schaffen omdat het bij een lokaal bedrijf is en het meeste uitzoekwerk al is gedaan of wordt gedaan. We zijn bijvoorbeeld goed geïnformeerd over de teruggave van de btw op de panelen.”

Jari Schreuder, adviseur zonne-energie bij New Solar: “De zonnepanelen-actie in Scherpenzeel vinden wij nu al erg geslaagd, het is veel drukker dan dat we in eerste instantie verwacht hadden. De mensen zijn erg enthousiast en ondanks de verre planning hebben ze  toch veel begrip en blijven enthousiast.”

Wat Schreuder opvalt is dat ondanks dat er minder reclame wordt gemaakt, Scherpenzelers zich toch blijven aanmelden en enthousiast zijn. “Ook merken wij dat de mensen zich vaak goed hebben ingelezen en dat het qua wensen duidelijk is wat ze precies willen. We hebben inmiddels 173 aanmeldingen waarvan er nog een aantal moet worden ingepland. Van deze 173 aanmeldingen zijn er ongeveer 35 opdrachten verstrekt met een totaal van 343 zonnepanelen. Deze 343 zonnepanelen zorgen samen voor een totale opbrengst van 132 MegaWatt (132.000 KiloWatt) in Scherpenzeel.”

 

Deze tussenstand is gemaakt in de eerste week van augustus. De collectieve inkoopactie van gemeente Scherpenzeel en New Solar loopt nog tot en met eind september 2021.