Wie een kijkje neemt op de sportvelden van de voetbalverenigingen en de hockeyvereniging kan het tegenwoordig extra goed zien. De veldverlichting is namelijk vervangen voor duurzame LED verlichting. Jeroen Veenstra van de gemeente Scherpenzeel is als beheerder buitenruimte verantwoordelijk voor het project.

“De veldverlichting bij sommige sportvelden was zo verouderd, dat vervanging noodzakelijk was. Een aantal armaturen was financieel afgeschreven en een aantal zou binnen 10 jaar afgeschreven zijn. En dan maak je de afweging. We vinden duurzaamheid belangrijk en daarom hebben we dat aspect vanaf de start meegenomen. We kwamen daarbij uit op LED-lampen, deze zijn zuinig in verbruik en hebben weinig tot geen onderhoud nodig”, aldus Veenstra.

Tien procent van de inwoners van Scherpenzeel voetballen bij een van de twee verenigingen die het dorp rijk is. Een goede reden om hen van een goed verlicht sportveld te voorzien, vindt gemeente Scherpenzeel. Daarnaast zal het dorp de komende jaren gaan groeien door de nieuwbouw die gepland is. Het ging om de veldverlichting die er al was en er werd veldverlichting bij onverlichte velden geplaatst.

Voordelen van LED

“Eerst overwogen we nog om een deel te vervangen en de vrijgekomen lampen te gebruiken op de uitbreiding. Deze later te vervangen als daar de looptijd van om is. Maar na wat rekenen kwamen we erop uit dat alles vervangen voor LED gunstig is. Zelfs als we het doorrekenden met kosten op langere termijn. Hierdoor zouden wel enkele lampen eerder afgeschreven moeten worden. De voordelen van LED wogen daar wel tegenop.”

De veldverlichting kan door de sportverenigingen zelf op maat ingesteld worden. “De regie voor de hoeveelheid licht, hebben we bij de clubs gelegd. Zij betalen tenslotte ook de energiekosten.” Wat Veenstra opviel, is dat er bij de nieuwe LED-veldverlichting veel techniek is verwerkt. Maar daar staat tegenover dat het in gebruik en in onderhoud minder kost. Een groot voordeel van LED sportveld verlichting is dat je bij aanschakelen direct licht hebt. Er is geen ‘opwarmtijd’ en je hebt meteen bruikbaar licht om bij te sporten. De LED-lampen gaan 20-25 jaar mee en zijn van het merk Philips. “Het project is binnen de budgetten gerealiseerd, dat is altijd fijn”, glimlacht Veenstra.

Geen strooilicht

Door de techniek in de veldverlichting geeft de verlichting helder wit licht waardoor de sporters meer zien, ook is de hoeveelheid licht mooier verdeeld over het velden en brandt de lamp in een constante helderheid. Ook is er geen ‘strooilicht’, dat is licht dat overlast geeft aan natuur en omwonenden. “Dat is een mooie bijkomstigheid. Bewoners van de Eikenlaan hebben hierdoor geen last van de veldverlichting. De aannemer OVI-Enschede heeft vooraf lichthinderberekeningen gemaakt en de aanwonenden daar vooraf over geïnformeerd.”

Hugo Westhof van OVI-Enschede vult aan: ‘‘Er zitten een soort lamellen over de lenzen van de LEDs waardoor het licht naar het veld wordt gestuurd en de scherpe inkijk in de lamp weg blijft. Dat is een technisch hoogstandje waar zowel de buurt als de club blij van worden. Het is soms een flinke uitdaging om aan de lichttechnische eisen vanuit de sportbonden te voldoen en tegelijk géén lichthinder te veroorzaken, maar dat is ook hier gelukt.’’

“Ook de dieren die in de bomen en struiken rondom de sportvelden leven, hebben geen last van strooilicht waardoor bijvoorbeeld hun dag- en nachtritme verstoord kan worden”, licht hij toe. Er is een flora- en faunacheck gedaan om zeker te zijn dat de natuur geen last van de veldverlichting heeft.

duurzame LED verlichting op de sportvelden

De velden van VV Scherpenzeel, Valleivogels en de Holestick worden nu verlicht door duurzame nieuwe verlichting.

Vlnr: Cees Wolswinkel, Jaap van Donselaar, Hugo Westhof, Henk Vlastuin, Bep van Engelenhoven en Gijs van den Broek.

Foto: Ted Walker

Tekst: Tekstbureau Janneke Hek