Laadpunten auto

Elektrische auto’s hebben geen CO2 - en NO2-uitstoot en rijden veel duurzamer dan voertuigen op gas, diesel of benzine. Wij willen het gebruik van elektrische auto’s stimuleren door het plaatsen van laadpalen in het openbaar gebied. Gebruikers kunnen deze laadpunten aanvragen.

Wij hebben een overeenkomst met PARKnCHARGE(externe link)CityCharging(externe link) en Groendus(externe link). U kunt naar (één van) deze partijen gaan voor het aanvragen van een laadpunt op openbaar gebied. 

U kunt ook een andere aanbieder te kiezen. 

De gemeente plaatst geen laadpalen op particuliere grond.

Openbaar oplaadpunt gebruiken

Een overzicht van de openbare oplaadpunten vindt u op www.oplaadpalen.nl(externe link). Bij oplaadpunten is minimaal één parkeerplaats gereserveerd voor elektrische voertuigen. U herkent deze parkeerplaats aan speciale borden. U mag er alleen parkeren tijdens het opladen.

Laadpunt voor Vereniging van Eigenaren

Om Verenigingen van Eigenaren (VvE's) te helpen laadpunten te krijgen voor de eigen bewoners die elektrisch rijden, is nu een brochure met stappenplan beschikbaar. De brochure is ontwikkeld in opdracht van partijen binnen de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).
Op de website www.vveladen.nl(externe link) is de brochure en meer informatie te vinden.

Elektrisch rijden voor ondernemers

Elektrisch rijden kan voor het bedrijfsleven een interessante keuze zijn. Op de pagina ‘Elektrisch rijden’ van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland(externe link) vindt u meer informatie over de mogelijkheden van elektrisch vervoer voor uw bedrijf.

Laadpunten fietsen en scooters

Elektrische fietsen en scooters zijn niet alleen schoon en stil, maar ook nog eens goedkoop in gebruik. Voor het opladen van elektrische fietsen en scooters is een gewoon stopcontact voldoende. Bij De Breehoek staat een e-bike oplaadpunt op zonne-energie waar u uw fiets of scooter gratis kan opladen.
 

Integrale laadvisie

Het aantal elektrische auto’s neemt toe. We verwachten dat dit aantal de komende jaren sterker gaat groeien. Dat betekent dat er op tijd voldoende laadpunten moeten komen.

Landelijk zijn gemeenten bezig om ervoor te zorgen dat we straks overal kunnen laden. Daarvoor stelt elke gemeente de integrale laadvisie op. In oktober 2021 is onze gemeenteraad akkoord gegaan met de laadvisie. Het eerst uitgangspunt van de laadvisie is dat elektrische vervoerrijders zoveel mogelijk op eigen terrein laden. Dit om de druk op de openbare ruimte beperkt te houden.

Daarnaast neemt de gemeente de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een basisnetwerk van publieke laadpunten voor mensen die geen toegang tot een eigen laadpunt hebben. De laadvisie kunt u via deze link vinden: