Iedereen kent hem in Scherpenzeel, Guus van Gooswilligen met zijn sigaar. Sinds drie jaar is hij werkzaam bij de buitendienst van de gemeente en hij zorgt ervoor dat alle openbare vuilnisbakken geleegd worden. Guus komt bijzondere dingen tegen op zijn werkdagen en daar vertelt hij graag over.

Hij rijdt altijd een vaste route door het dorp, langs alle openbare afvalbakken. ,,Op maandagmorgen heb ik voor de koffie de auto al vol met vuilniszakken”. Rondom huize Scherpenzeel vindt hij regelmatig restanten van drugs- en alcoholgebruik. ,,Injectienaalden, lege zakjes waar drugs in zat en lege drankflessen. Ik vind dat echt gevaarlijk voor bijvoorbeeld kinderen en wandelaars in het park. Ik vond zelfs een keer een verdovend middel voor koeien. Dit soort afval ruim ik altijd op met dikke handschoenen aan”.

Boerenkoolstronken

Op de begraafplaats treft hij tot zijn grote verbazing en ergernis soms zakken met huisvuil aan. ,,Of een vuilniszak met boerenkoolstronken. Wat bezielt iemand om dat te dumpen?”. Ook de krantenbezorgers leveren Guus veel werk op. ,,Regelmatig vind ik een complete bundel met kranten of folders ergens. Die zijn dus niet bezorgd bij de abonnees maar gewoon weggegooid. Ik neem dan altijd contact op met de verspreider om het te melden”.

Wanneer fietsen te lang bij een bushalte staan, worden ze aangemerkt als ‘verlaten’. Deze worden door de gemeente opgehaald, maar Guus vindt ze ook regelmatig in de sloot of vijver terug. ,,Heel bijzonder toch, laat ze gewoon staan zou ik denken”.

Hondenpoep

Met een lach in zijn stem vertelt hij over de complete lingeriesets en verse vleeswaren die hij in prullenbakken aantreft. Minder grappig vindt hij de gedumpte matrassen, oud ijzer en steenpuin die hij op verschillende plaatsen in het dorp aantreft.

Klachten van omwonenden komen ook bij Guus terecht en die gaan regelmatig over hondenpoep. ,,Soms laten mensen hun hond naast het bordje met opruimplicht poepen en lopen door zonder het op te ruimen. Terwijl iedereen het smerig vindt om poep onder zijn schoenen te krijgen. Wat mij ook opvalt, is dat de hoeveelheid vuil die ik ophaal bij de speciale bakken voor hondenpoep afneemt. En dat terwijl er zeker niet minder honden in het dorp zijn. Dus ik roep alle hondenbezitters op om achter hun hond de rommel op te ruimen”.

Kleine moeite

Ook bij de glasbakken die her en der in het dorp staan, staan soms honderden flesjes en potten opgesteld. ,,Kleine moeite toch om het erin te gooien. Ik word niet zo snel chagrijnig, maar ik denk dan wel: ruim het gewoon op”.

Hij is blij met de diverse vrijwilligers in Scherpenzeel die zwerfafval oprapen met de app Helemaal Groen. ,,Als iedere Scherpenzeler zijn of haar eigen straat schoonhoudt van zwerfvuil, scheelt dat heel veel. Met elkaar ons dorp mooi en netjes houden, dat zou echt super zijn”. De goedlachse Guus tref je overal in het dorp, vergezeld van zijn sigaar. In zijn vrije tijd fietst hij graag en springt hij bij op Boerderij de Pol.