Yaniek van Es is met zijn 8 jaar (waarschijnlijk) de jongste imker in Scherpenzeel. Zijn bijen zorgen er mede voor dat de bloemen, planten en bomen in ons dorp zo prachtig bloemen en groeien. En nog een pluspunt: Yaniek is dol op honing.

Bijen zijn noodzakelijk voor het voortbestaan van alles dat groeit en bloeit. Bloemen en planten, maar ook groente en fruit hebben de kleine diertjes nodig voor bestuiving. Gebeurt dit niet, dan is het snel een dorre boel. Imkers met hun bijenvolken zorgen voor deze natuurlijke bevruchting.

Yaniek heeft sinds twee maanden een eigen bijenvolk: een kast met raten van was, waar circa 10.000 bijen in wonen. Deze staat in de tuin naast het huis, vanwaar ze de hele buurt in gaan om stuifmeel te verzamelen. Een bijzonder proces, waar Yaniek al heel veel van weet. Want opa Martin is al jaren fervent imker. En hij is nu de hulplijn van Yaniek.

“Mijn bijenvolk komt uit een volk van mijn opa”, vertelt de leerling van De Korenmaat. “Ik zocht eerst zelf de koningin op, zij is groter en heeft een gekleurde stip. Toen heb ik haar met raat en al in mijn bijenkast gezet. Nu heb ik mijn eigen volk.”

In de bijenkast van opa maakten de achtergebleven bijen razendsnel een nieuwe koningin. Yaniek heeft inmiddels al een behoorlijk volk want bijen zitten nooit stil. De 10 raten – houten plankjes met bijenwas – zijn inmiddels uitgebouwd door de bijen en gevuld met larven, honing en stuifmeel.

Het liefst neemt Yaniek iedere dag een kijkje in de kast, maar daar houden de bijen niet van. Hij moet genoegen nemen met eens per week, waarna ook een kastboek wordt ingevuld. Is er genoeg te eten, was de koningin er nog: alles houdt hij bij. “Het leukste vind ik om de koningin te zoeken. Dat is soms best lastig.”

Bang om gestoken te worden door bijen is Yaniek totaal niet. Terwijl hij best weet hoe dat voelt! Want hij is al eens gestoken, vlak bij zijn oog. “Ik had wel mijn beschermingskap op, maar ik voelde een kriebel en ging krabben. Ja, daar zat net een bij en toen duwde ik hij door het gaas heen tegen mijn gezicht aan. Maar ik vind het niet erg hoor.”

Wat Yaniek ook erg mooi vindt aan zijn hobby, zijn de verschillende kleuren in de raten van de kast. Dat komt door het verschil in stuifmeel. “Dat is echt grappig, het kan geel zijn maar ook rood, groen of een beetje zwart.” En Yaniek kijkt al uit naar de uiteindelijke beloning van zijn hobby: de honing aan het einde van het seizoen. “Daar ben ik echt gek op.”

Maar behalve de honing is de imker voor Scherpenzeel ook erg belangrijk voor het in stand houden van de biodiversiteit. Dat betekent: de honderden soorten planten, bloemen, bomen en kruiden die overal groeien en bloeien. De bijen zorgen voor het overbrengen van stuifmeel en daardoor plant de flora zich voort.

Opa Martin is lid van de imkersvereniging Scherpenzeel-Woudenberg die met hun vele bijenvolkeren een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van het natuurlijke evenwicht. Ook geven deze imkers voorlichting op de basisscholen in Woudenberg en Scherpenzeel. Misschien komen er hierdoor nog meer jonge imkers zoals Yaniek bij!