Wilt u energie besparen maar weet u niet waar u moet beginnen? Of heeft u al plannen om uw huis te verduurzamen maar zoekt u onafhankelijk advies? Het Energieloket helpt inwoners en ondernemers van de gemeente Scherpenzeel met vragen over isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, subsidies, leningen en meer. Maar wat doet een adviseur van het Energieloket? Wij stelden duurzaamheidsadviseur Elout van Drenth enkele vragen.

Wat doet een adviseur van het Energieloket?

‘Men kan ons iedere maandag tot en met vrijdag telefonisch en via e-mail bereiken. We beginnen altijd bij de inwoner. Wat zijn de wensen en behoeften? We kijken samen welke kleine én grote maatregelen er bij de woonsituatie passen. Zo helpen inwoners om zelf de volgende stap te zetten.

Wat maakt het werk als adviseur leuk?

‘Ik sprak laatst twee inwoners die veel gas verbruikten en daar iets aan wilden doen. We keken samen waar het verbruik vandaan kwam. Ik gaf ze het advies om hun glas te laten vervangen en hun vloer te isoleren. Er zijn allerlei subsidies en leningen waar ik ze op kon wijzen, zoals de Toekomstbestendig Wonen Lening van de gemeente Scherpenzeel. Daarmee kunnen woningeigenaren geld lenen om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Of om gevels, daken en ramen te isoleren. Kortom: door te luisteren en in gesprek te gaan helpen we mensen écht verder. Dat vind ik heel mooi!’

Welke kleine aanpassingen maken een verrassend groot verschil?

‘Een tochtstrip of het dicht maken van kieren geven meteen meer comfort. Of vervang bijvoorbeeld een oude vriezer door een (tweedehands) nieuwe. Oudere modellen verbruiken vaak veel meer elektriciteit. Zet de verwarming of kachel een paar graden lager. Zet u uw thermostaat één graad lager dan bespaart u al tot 7 procent van het energieverbruik.’

Het Energieloket is een gratis service van gemeente Scherpenzeel. Heeft u een vraag? U kunt ons iedere maandag tot en met vrijdag telefonisch en via e-mail bereiken.

Telefoonnummer: 033-247 12 28

E-mail: vraag@energieloket-scherpenzeel.nl

Of laat uw gegevens achter op: www.energieloket-scherpenzeel.nl