De Avondvierdaagse in Scherpenzeel, traditiegetrouw in juni, ging ook afgelopen jaar niet door. Vanwege corona is deze editie niet doorgegaan maar de vrijwilligers van de Avondvierdaagse hadden deze avonden al in hun agenda’s staan. Voorzitter Ad Verbeek: “Een van de vrijwilligers opperde toen het positieve idee om deze week gezamenlijk de wandelroutes te ontdoen van zwerfvuil. Daar bleek veel animo voor!”

Vier avonden achter elkaar zijn de routes opgeschoond, die eigenlijk voor de Avondvierdaagse waren bestemd. Volgend jaar worden deze, naar verwachting, wel gewandeld. De hoop van de Avondvierdaagse is dat de routes het komende jaar – liever nog langer - vrij van zwerfafval blijven.  Zodat de wandelaars weer kunnen genieten van de prachtige, groene en schone omgeving van Scherpenzeel.

Landgoed Scherpenzeel

Het park van Huize Scherpenzeel, in beheer van Geldersch Landschap & Kasteelen, kreeg ook extra aandacht want deze wordt ieder jaar beschikbaar gesteld voor de intocht en de huldigingen. Verbeek: “De vrijwilligers vonden hier veel glas. Voor iedereen een aandachtspunt want behalve lelijk is het is ook gevaarlijk voor kinderen en dieren.”

En de routes van de Avondvierdaagse gaan ook een groot deel over de terreinen van Landgoed Scherpenzeel. Hier vraagt het Landgoed geen vergoeding voor, wat de organisatie van de Avondvierdaagse niet in financieel zwaar weer brengt. Als dank zijn de vrijwilligers met grijpstok en vuilniszak ook hier geweest om zwerfafval op te ruimen.

Mondkapjes

Verbeek: “De opruimactie is erg gewaardeerd door inwoners, getuige de opmerkingen. Hoogvliet Woudenberg trakteerde de schoonmakers iedere avond op een appel, banaan, koek en flesje water. En de organisatie bedankt de hoofdsponsors die ook dit jaar trouw zijn gebleven: Interface en E&P Uitzendbureau. Ook dit jaar heeft Kluswijs weer een bus ter beschikking gesteld voor aan- en afvoer van onder andere het bijeen gebrachte vuil. ”

De opbrengst van de actie bestaat uit 16 volle vuilniszakken en een matras. Er zijn opvallend veel mondkapjes opgeruimd. Het afval mocht  naar de gemeentewerf worden gebracht. Ook heeft de gemeente Scherpenzeel de grijpstokken en materialen uitgeleend aan de Avondvierdaagse.

Nog een opruimronde

Door het succes van de actie en de positieve reacties van inwoners heeft de organisatie besloten om in het najaar weer een opruimronde te houden in en rond het dorp. Dit gaat plaatsvinden op zaterdag 6 november 2021.