Wanneer we Pieter Struyk spreken, heeft hij de vorige dag tweehonderd kilo winterpeen geoogst. Met trots kijkt hij om zich heen op zijn biologische tuinderij ’t Struykgewas. Je vindt deze parel achter in het park bij Huize Scherpenzeel. Struyk verbouwt het jaar rond groenten voor de abonnees van hem en tuinderij De Elzenkamp uit Voorthuizen, zij krijgen iedere week een goedgevulde krat biologische geteelde groente.

Op de voormalige Overtuin van Landgoed Scherpenzeel teelt Struyk op 1,7 hectare groenten. Hij werkt met een systeem van strokenteelt, waarbij er op twee stroken naast elkaar altijd een ander gewas staat. ,,Dit komt de biodiversiteit en het bodemleven ten goede en kan voorkomen dat ziekte en plagen zich verspreiden”.

Vernieuwende ideeën 

,,Naast mijn werk als tuinder ben ik onderzoeker Duurzame veehouderij & Agrobiodiversiteit bij het Louis Bolk instituut in Bunnik, het kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid. De vernieuwende en duurzame ideeën die ik in mijn werk als onderzoeker opdoe pas ik graag toe in de tuinderij, zoals het gebruik maken van strokenteelt”, vertelt hij op zijn website.

Wie hem in levenden lijve ontmoet, kan niet om zijn passie voor groenten telen heen. Ook het historisch juist aanplanten van bomen en hagen heeft zijn aandacht. In vervlogen tijden was er in het park ook een moestuin. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de tuinmuur rondom de tuinderij van Struyk, grenzend aan het terrein van Parousie. Ook deze is op ambachtelijke wijze hersteld met aandacht voor de geschiedenis van dit stukje Scherpenzeel. De druivenkas is naar verwachting gereed in april en de druivenplanten worden door Struyk geplant en onderhouden,  maar de kas gaat ook gebruikt worden voor de opkweek van planten.

Hek open: loop verder

Struyk is twee dagen per week aanwezig op de tuin om werkzaamheden te verrichten, de groente oogsten, planten of onkruidwieden en de vrijwilligers te begeleiden. ,,Op dit moment heb ik een klein aantal vrijwilligers waaronder mijn schoonmoeder en mijn vader. Wie het leuk lijkt om een handje te helpen, is van harte welkom”, nodigt hij. Op dinsdag en zaterdagmorgen is Struyk aan het werk op het terrein. ,,Als het hek openstaat, loop gerust verder”.

Iedere woensdag worden de kratten met groenten klaargemaakt voor de abonnees. In samenwerking met biologische tuinderij de Elzenkamp in Voorthuizen stellen ze de inhoud samen. Iedere week voorafgegaan door een digitale nieuwsbrief waarin nieuwtjes, recepten en andere weetjes staan. ,,Er zitten ongeveer vijf soorten groenten per keer in de krat, ook groenten die we misschien wat vergeten zijn of juist nieuwere groenten zoals palmkool”.

,,Hier teel ik de wat langzamer groeiende groenten zoals kolen en pompoenen, in Voorthuizen telen ze ‘snellere’ en arbeidsintensieve soorten zoals radijsjes en bijvoorbeeld sperziebonen. Hierdoor hebben we een gevarieerd aanbod voor de abonnees”. De eerste oogst van een bepaalde groente binnenhalen of genieten van een pas geschoffeld bed, voor Struyk went het nooit. ,,Ik vind het belangrijk om biologisch gecertificeerd te werk te gaan, maar ook met extra uitdagingen als groenbemesting, vaste paden, compost en aandacht voor wissel- en strokenteelt. Ook staat hier een gemengde heg met allerlei planten en struiken die bloeien en vrucht geven. Ook weer fijn voor insecten, bijen en vogels. Op dit moment heeft Parousie nog een moestuin, maar die grond wordt komende jaren bij ’t Struykgewas gevoegd. Wanneer er voldoende groenten zijn om de abonnees te bedienen en er is nog over, dan verkoopt Parousie mijn groenten in hun winkel”. Een mooie samenwerking vindt hij dat.

Meegenieten

Dit voorjaar wordt de tuinderij opengesteld voor wandelaars (zonder hond). Zij kunnen (wanneer het hek open staat en Struyk aanwezig is) over het pad wandelen en de groenten en andere gewassen bewonderen. ,,Ik vind het leuk om te vertellen over de moestuin, dus stel gerust vragen. Scherpenzeel mag meegenieten van deze mooie plek”.

,,2023 is het jaar van de bomen voor dit terrein. We hebben twee subsidies ontvangen voor het aanplanten van landschapselementen als de gemengde haag en hoogstamfruitbomen. Daarnaast wordt er komende winter een agroforestry systeem aangeplant waarbij laagstam fruitbomen in stroken tussen de groente komen te staan. Hierdoor bevorderen we de biodiversiteit en versterken we de opbrengst van de groenteteelt. Die gewassen genieten bijvoorbeeld van de schaduw van de bomen in de zomer of bescherming tegen de harde wind in de herfst. Deze manier van verbouwen is nog in de pioniersfase. Iets waar ik als onderzoeker wel warm van wordt”.

Ook wordt er een snijbloementuin aangelegd waarbij je een abonnement op een boeket kunt nemen. Op de website www.plukatelier.nl(externe link) is hier meer informatie over te vinden. Abonneren op een groentepakket of meer informatie over de werkwijze van Struyk kan via de website www.struykgewas.nl(externe link) en instagram @struykgewas.