Regenwateradviseur Lanny Olie: ‘Doorzagen over afkoppelen’

,,Mijn doel is zoveel mogelijk regenpijpen afkoppelen en zo min mogelijk tegels in de tuinen”, vat Lanny Olie haar missie samen. Ze is regenwateradviseur en runt NLgaat.nu. Olie is regelmatig aanwezig bij bijeenkomsten in onze gemeente. Zo praat ze mensen bij als er een riolering wordt vervangen, omdat de stap naar afkoppelen dan klein is. En Olie vertelde haar boodschap tijdens de Feestmarkt in Scherpenzeel.

Als regenwateradviseur vertelt zij gemeenten en bedrijven hoe zij zo goed mogelijk regenwater afkoppelen. Dit gaat vaak in samenwerking met inwoners en woningbouwcorporaties.

Wanneer het regent, vult dat water je dakgoten en regenpijpen. Schoon regenwater stroomt in de vuilwaterbuis van de woning en komt in het gemengde riool (hier komt schoon en vuil water in één buis). Wat schoon regenwater was, wordt door dit proces vuil en moet verderop weer gezuiverd worden. Dit water gaat het riool in en heeft geen functie voor het bewateren van je tuin of de grond in je wijk. Iets wat niet alleen Olie jammer vindt, ook de landelijke overheid hecht hier waarde aan. Daarom kreeg iedere gemeente de opdracht om zoveel mogelijk regenwater niet meer het riool in te laten stromen.

Tegels wippen

Olie pleit dan ook voor het afkoppelen van je regenpijpen. ,,In de basis is het afkoppelen van je regenwater niet zo ingewikkeld. Maar daarna is het van belang hoe je dit water begeleidt zodat het meeste effect behaald wordt. Zo kun je bijvoorbeeld een beekloop creëren in je tuin waarbij het water natuurlijk zijn weg vindt. Het water moet tenslotte niet zomaar afgevoerd worden, maar zoveel mogelijk tuin bewateren onderweg. Of maak een constructie via je pergola”, aldus Olie .

Mensen denken vaak dat het aansluiten van je regenwaterafvoer op een regenton ook afkoppelen is. ,,Er komt meer dan 20.000 liter regenwater van je dak af per jaar. Dat vang je natuurlijk niet op met een ton van 200 liter. Daarom is het goed om je tuin eens onder de loep te nemen. Is het een dicht gestraat geheel waar het water nergens ingang vindt? Denk dan eens aan het vergroenen van je tuin door wat tegels te wippen. Geniet jij van planten en bloemen en kan het water uit je regenpijp via de beekloop het bewateren voor je doen”.

Overstort

De hoofdreden waarom het belangrijk is om af te koppelen, is dat het overstorten van de waterzuivering hiermee vermindert. Wanneer er nu een stortbui is, dan kan de waterzuivering de grote hoeveelheid rioolwater niet goed verwerken. Dan gebruiken ze een zogeheten ‘overstort’. Hier kan het water voor korte tijd opgeslagen worden, maar soms is de overstort niet genoeg. Dan wordt het overtollige water geloosd op oppervlaktewater. ,,En dat is heel schadelijk. Ongezuiverd water met daarin resten van medicijnen, drugs, chemicaliën van schoonmaakmiddelen wordt in de natuur geloosd. Dat is funest voor dieren en planten”, licht Olie toe.

Daarom pleit zij voor het afkoppelen van regenwater om de hoeveelheid water die de waterzuivering te verwerken krijgt in totaal te verminderen. ,,Het is het mooiste wanneer het water blijft, waar het valt. Hou dat water vast. We mogen blij zijn dat we in Nederland spotgoedkoop en kwalitatief goed drinkwater hebben dankzij de goede waterzuiveringen. En dat willen we natuurlijk zo houden. En iedereen kan daar een bijdrage aan leveren. We moeten regenwater als grondstof zien en niet als afvalproduct”.