Repaircafé biedt tweede kans
Iedere eerste vrijdag van de maand zijn de vrijwilligers van het Repaircafé te vinden in de Breehoek. Kapotte stofzuiger, koffiezetapparaat of schemerlamp? De heren (en dame) van het Repaircafé buigen zich er vol enthousiasme over. Kosten zijn nihil, alleen voor onderdelen die vervangen moeten worden.
,,En zelfs dat lossen we vaak zelf op. We hebben inmiddels een voorraadje van schroefjes, moertjes en andere kleine onderdelen waarmee we huishoudelijke apparaten vaak wel aan de gang krijgen. Ook hebben we allerlei gereedschap bij ons, zelfs een soldeerapparaat”, vertelt André Onland, coördinator van het Repaircafé. Zijn vrouw Marian is ook een van de vrijwilligers, zij biedt uitkomst bij kapotte kleding.
Wie wat te repareren inbrengt, krijgt van André een formulier. Na invulling hiervan start de beoordeling van de reparatie door een vrijwilliger. ,,Je kunt wachten tot de reparatie gelukt is of even een boodschap doen of naar bibliotheek. Het is altijd een verrassing wat er ingebracht wordt. Zo kwam er eens iemand met een klok waar alle kettingen eraf lagen. Dat was wel even puzzelen. Ook zien we weleens apparaten die een emotionele waarde hebben zoals de oude mixer van oma. We proberen altijd zo te repareren dat iets weer veilig te gebruiken is. Bij twijfel adviseren we om het niet te repareren of te gebruiken”.
De ervaring van de reparateurs is dat sommige dingen makkelijk te maken zijn. ,,Dan gaat iemand weer blij naar huis en hoeft er niets nieuw aangeschaft te worden. Wel zo duurzaam. Wie binnenloopt met een lamp waar nog halogeenlampjes in zitten, wijzen we op de voordelen van LED-verlichting”.
Het enthousiasme van de vrijwilligers van het Repaircafé is groot. ,,We hebben een trouw team wat iedere maand zich inzet. Een ieder van hen heeft zijn of haar eigen specialisme. Meestal zien we tussen de vijf en tien bezoekers op zo’n middag. Soms staan er om tien voor twee al mensen voor de deur te wachten met hun defecte apparaat of kinderspeelgoed”.
Toch is niet alles te repareren, merkt Andre op. ,,We zeggen sowieso nee tegen magnetrons en stoomstrijkijzers. Daar is geen eer aan te behalen vaak, want ze zijn niet goed te demonteren. Ook veel moderne koffieapparaten kunnen we niet repareren omdat er specialistische materialen voor nodig zijn. En een melkopschuimer die kapot is, kun je beter vervangen voor een nieuwe”.
Zijn vrouw zet zich naast kleding- en textielreparatie in voor hand- en spandiensten tijdens het Repaircafé. ,,Bij de reparaties die ik doe met behulp van mijn naaibox en naaimachine moet je denken aan het aanzetten van een knoop of het herstellen van een scheur. We willen niet op de stoel van de vakman gaan zitten”.
Het Repaircafé is iedere eerste vrijdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur in de hal van de Breehoek. Het is een initiatief van SWO Scherpenzeel-Renswoude.