Vocht in het kruipluik was voor Wenda en Anton de Koning de aanleiding om na te denken over isolatie. ,,We lazen over de isolatieactie Warm Scherpenzeel en dat sprak ons aan".

‘Schik met isolatie’

SCHERPENZEEL Vocht in het kruipluik was voor Wenda en Anton de Koning de aanleiding om na te denken over isolatie. ,,We lazen over de isolatieactie Warm Scherpenzeel en dat sprak ons aan. En nu zitten we er warmer bij”, lacht Wenda de Koning.

De familie De Koning legde tien jaar geleden al zonnepanelen op hun schuur en veranda, het dak van hun woning is er minder geschikt voor. In de coronatijd waarbij ze veel thuis werkten, ging ook hun energierekening omhoog. ,,Meer verbruik van elektriciteit door computers, wat vaker douchen en de verwarming vaker aan. Dat zagen we wel terug”. In combinatie met de stijgende prijzen was de motivatie om te verduurzamen groter.

Weinig rommel

De isolatieactie Warm Scherpenzeel is een samenwerking tussen de gemeente en ValleiEnergie.  Isolatie aanbrengen zorgt voor een lagere energierekening en levert klimaatwinst op. De actie richtte zich vooral op spouwmuur- en vloerisolatie. Dit kan namelijk aangebracht worden zonder verbouwing of veel rommel in huis. En dat kan Wenda beamen, zij kozen voor beide isolatiemogelijkheden. ,,Het isolatiebedrijf boorde de benodigde gaten in de buitenmuren voor het aanbrengen van de isolatiekorrels. En werkte de gaten erna keurig weg. Alleen als je heel goed kijkt, kun je ze nog zien. Ook onder de vloer werden korrels aangebracht ter isolatie. Vooral ’s morgens kan ik merken dat het ’s nachts minder afgekoeld is doordat ons huis beter geïsoleerd is. Ook heb ik het idee dat de vloer in de woonkamer minder koud aanvoelt”.

Andere maatregelen zoals het aanbrengen van HR++ glas heeft het stel wel bekeken. ,,Op dit moment zien we daar het nut niet zo van in. We hebben dubbel glas wat prima functioneert. Wel is de CV-ketel bijna aan vervanging toe. Daarom onderzoeken we nu of een hybride warmtepomp een optie voor ons is”, vertelt Anton. Zijn vrouw vult aan: ,,We gaan bewust om met eventuele reparatie van de cv-ketel, zo vragen we om gereviseerde materialen aan onze installateur”. Ook bekijken ze of er op de uitbouw nog zes zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden.

Per 1 januari gelden nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. Vanaf dan krijg je, als je twee verduurzamingsmaatregelen neemt, niet 20% van de kosten vergoed, maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Ook Wenda en Anton hebben deze subsidie aangevraagd. ,,Het aanvragen is heel eenvoudig online te regelen. En 30% van de kosten worden vergoed, dat is de moeite zeker waard”.

Twee keer

Een andere Scherpenzeelse woningeigenaar deed ook mee aan de actie. ,,Twee keer zelfs”, lacht ze. Zowel met de zonnepanelenactie en de gevelisolatieactie. Inmiddels liggen er 18 zonnepanelen op het dak van haar woning. ,,Leuk om de opbrengst terug te zien in de app. Zo zag ik bijvoorbeeld dat er in maart 2021 evenveel zonuren waren als in augustus van dat jaar”. Toen de isolatieactie onder haar aandacht kwam, had dat meteen haar aandacht. ,,Om recht te hebben op de subsidie vanuit de overheid moet je twee energiebesparende maatregelen treffen. Toen was de keuze snel gemaakt”. De uiteindelijke werkzaamheden vielen alles mee. ,,Eén dag veel lawaai en wat gaten in de gevel. En toen was het al gebeurd. We zagen direct dat we minder gas verbruikten om het huis te verwarmen. Ook zijn we in verband met de hoge energieprijzen meer gaan letten op ons verbruik. Bijvoorbeeld op mijn werkkamer heb ik een elektrische kachel geplaatst, dat scheelt weer stoken”. Vooral het feit dat ze meer comfort ervaart in huis, is een reden dat ze isoleren aanraadt. ,,Je moet wel eerst kosten maken, maar door de subsidie krijg je 30% van de investering terug”.

Het voordeel van de actie van Duurzaam Scherpenzeel is dat de bewoner weet dat er een betrouwbare partij komt voor de opdracht. Duurzaam Scherpenzeel heeft vooronderzoek verricht voorafgaand aan de isolatieactie en bedrijven geselecteerd. ,,Hierdoor had ik vertrouwen in een goede uitvoering van de werkzaamheden en de service tijdens en achteraf waren ook een pluspunt”.

Energie-caravan

Wie meer wil weten over het verduurzamen van een woning, kan contact opnemen met Teun van Roekel van het Energieloket Scherpenzeel. Bereikbaar op 06 – 10 73 12 61 of via de mail teun@energieloket-scherpenzeel.nl. Ook op de website www.duurzaamscherpenzeel.nl is meer informatie te vinden. Op vrijdag 1 juli staat Teun van Roekel met de Energie-caravan op het Plein 1940 van 10.00 tot 15.00 uur. Loop gerust langs met vragen over duurzaamheid of energiebesparing.