Op de parkeerplaats bij De Breehoek staat sinds vrijdag 11 maart een Slimme Bandenpomp. Iedere automobilist en motorrijder kan hier gratis de bandenspanning meten en eventueel met lucht bijvullen. De Bandenpomp is gemaakt van duurzaam materiaal en werkt geheel op zonne-energie.

Maandag 14 maart heeft wethouder Henny van Dijk (duurzaamheid) deze Slimme Bandenpomp officieel in gebruik genomen. De Bandenpomp staat in ieder geval voor 5 jaar in Scherpenzeel en is een samenwerking tussen de gemeente en  provincie Gelderland.

Gratis en besparen

In Nederland rijdt maar liefst 63% van de auto’s met onderspanning. Dit resulteert in extra CO2 uitstoot, brandstofverbruik, bandenslijtage, een langere remweg en oplopende kosten voor de automobilist. Door de Slimme Bandenpomp te plaatsen, is dit dé oplossing voor rijden met onderspanning.

Uit onderzoek blijkt dat 2/3 van de mensen die de bestaande oppompapparatuur  bij tankstations gebruikt, nog steeds met de verkeerde bandenspanning wegrijdt. Er zijn veel klachten over de kwaliteit en het betaalde gebruik van deze pompen. De Slimme Bandenpomp is wel gratis te gebruiken en laat direct zien hoeveel euro je bespaart. Dat blijkt al snel € 21,50 per keer gebruik te zijn. De slimme Bandenpomp vraagt de gebruiker om een donatie of fooi voor gebruik. Deze kan contactloos betaald worden.

Eenvoudig in gebruik

De  Bandenpomp is door iedere automobilist eenvoudig te gebruiken. Op kenteken kan de juiste bandenspanning worden opgevraagd. De Touch screen display helpt met juist instellen, geeft tijdens gebruik weer wat er gebeurt en toont na afloop direct de besparingen in euro’s, liters brandstof en verminderde uitstoot. Het gemakkelijke gebruik stimuleert dat automobilisten zelf (vaker) de spanning controleren. De totale besparingen van de pomp zijn zichtbaar op www.bandopspanning.nl(externe link).

Door het probleem van onderspanning op te lossen, bespaart Nederland jaarlijks:

•        200 miljoen liter brandstof

•        750.000 banden

•        400.000 ton CO2 uitstoot

•        400 miljoen euro 

Slimme Bandenpompen

Er staan inmiddels meer dan 125 Slimme Bandenpompen in Nederland. De gerealiseerde besparingen per auto bedragen gemiddeld ruim 20 euro per keer gebruik. Daarnaast levert de juiste bandenspanning een positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid doordat de remweg korter is. Ook zorgt de juiste bandenspanning voor minder CO2 en fijnstof uitstoot, minder microplastics en minder verkeerslawaai.

De duurzame Bandenpomp is door Band op Spanning in eigen beheer bedacht, ontwikkeld en gerealiseerd als oplossing voor dit probleem.