Stap 2 Plaats energie installatie

Bijna de helft van uw energierekening bestaat uit kosten voor verwarming, en een tiende voor warm water. Op een energiezuinige en duurzame manier je huis en water verwarmen loont, voor uw portemonnee en het klimaat.

Aardgas gaat stap voor stap uit woningen verdwijnen. Duurzame energie voor verwarming en warm water komt ervoor in de plaats. Warmtepompen en zonneboilers bieden een alternatief voor de traditionele HR-ketel, cv-ketel of gaskachel.

Lagetemperatuurverwarming (LTV)

Lagetemperatuurverwarming (LTV) verwarmt een zeer goed geïsoleerd huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan gewone cv. U bespaart energie en geniet in huis van meer comfort.

Bij LTV is de aanvoertemperatuur van het water dat gaat naar de radiatoren, vloer- of wandverwarming, maximaal 55 graden Celsius. Bij gewone centrale verwarming kan dat oplopen tot 80 graden. Vanwege de lagere temperatuur kan LTV bij een lager gasverbruik uw huis warm houden. Dat scheelt op de gasrekening en op uitstoot van broeikasgassen. Daarom is LTV milieuvriendelijker dan gewone centrale verwarming. Verder zorgt LTV voor gezondere lucht in huis.

Een systeem voor lagetemperatuurverwarming is te koppelen aan bijna alle hr-ketels, collectieve verwarming en aan warmtepompen.

Nieuwe CV-ketel

Gaat u op zoek naar een nieuwe cv-ketel, dan is een hr-ketel tegenwoordig de standaard. HR-combiketels hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas, zeker als u er een slimme thermostaat bij gebruikt.

De nieuwe standaard wordt verwarming zónder aardgas. U kunt daar al een begin mee maken door je nieuwe HR-ketel te combineren met een warmtepomp op elektriciteit. Deze combinatie heet een hybride warmtepomp. Door een forse subsidie is deze combinatie nu nog aantrekkelijker!

Warmtepomp (combi en hybridewarmtepomp)

Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor verwarming van uw huis en warm water in de douche en keuken. Het is een duurzaam alternatief voor uw cv-ketel op gas: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo’n 50 tot 60 procent! Bovendien kunt u bij aankoop subsidie krijgen en gaat uw energierekening omlaag.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp gebruikt stroom: u zult dus merken dat uw stroomgebruik toeneemt. Daar staat tegenover dat u veel minder (of geen) gas gebruikt. Je CO₂-uitstoot voor verwarming daalt met bijna 50% bij een hybride warmtepomp en met zo’n 60% bij een volledige warmtepomp. Komt uw stroom van de zon of de wind, dan is je CO₂-besparing nog groter. Zo’n 150.000 huizen in Nederland (2016) hebben al een warmtepomp, en dit worden er steeds meer.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van uw huis en warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp werkt samen met een HR-ketel op gas, die bijspringt op koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper en kunt u ook combineren met uw huidige cv-ketel. Een warmtepompboiler zorgt alleen voor warm water.

Zonneboiler

Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft op uw energieverbruik voor warm water. Milieu Centraal zet op een rij waar u aan moet denken als u een zonneboiler koopt. U kunt subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler.

Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO₂ vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden met vier personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 200 m³ gas en 370 kg CO₂-uitstoot.

In de zomer levert je zonneboiler bijna al uw warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar u hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt uw combiketel of warmtepomp voor warm water.