Het is een drukte van belang op het volkstuinencomplex aan de Geerhoek. De negentig tuinen van Volkstuinvereniging Scherpenzeel worden gespit, ingezaaid en ingericht voor het nieuwe moestuinseizoen. 

Met tevredenheid kijken bestuursleden Huub van der Erve en Harry Bergman toe. De verhuizing vanaf de Nieuwstraat is zonder veel problemen verlopen en de tuinders zijn blij met hun nieuwe stekje.

Er is inmiddels een wachtlijst voor wie ook een volkstuin wil, want moestuinieren is helemaal van nu. ,,We zien dat het ‘bakfietsgehalte’ hoog is op het complex. Dat geeft wel aan dat ook jonge gezinnen genieten van het kweken van eigen groenten. Het oudste lid is 88 en een derde van de tuinders is jonger dan 50. Tuinieren is ook een sociaal gebeuren, even een praatje over het weer en welk gewas het goed doet”, vertelt Bergman. 

Waterpunten

Van der Erve is blij met de voorzieningen op deze locatie. ,,Zo hebben we acht waterpunten zodat iedereen altijd kan besproeien, het water komt uit een bron die we geslagen hebben. Met vorstvrije kranen en diepliggende leidingen hopen we ook ’s winters het goed te doorstaan. De kapschuur die de gemeente heeft gerealiseerd, biedt ruimte aan opslag, er is een toilet in en de kruiwagens staan aan de achterkant droog”, laat hij zien. De parkeerplaatsen bij het volkstuinterrein blijken ruim voldoende te zijn. ,,De meesten komen toch met de fiets”. 

De tuinen zijn opgedeeld in stukken van 100 m2. Enkele zijn gehalveerd, voor wie dat beter behapbaar vindt. Er ligt een betonnen pad over het gehele terrein zodat alle tuinen goed toegankelijk zijn. ,,Het is gewoon een fantastische locatie. En dat we aan de rondweg liggen, vinden we een plus. Zo kunnen voorbijgangers zien hoeveel bezigheid er is bij de volkstuinen”. 

Woelvork

Wie graag biologisch tuiniert, kan zijn hart ophalen. ,,Een van de regels is dat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. We hebben een flinke hoeveelheid biologische koeienmest beschikbaar gesteld aan de tuinders. De grond van het terrein is nog wat hard, daarom is goed spitten of doorwoelen met een woelvork wel echt nodig”. Tuingereedschap wordt onderling naar hartenlust uitgeleend. 

Ook is er een tuin waar gewassen worden verbouwd voor de voedselbank. ,,We willen graag wat terugdoen en op deze manier kunnen we nog meer mensen blij maken met verse groenten”. Er komt ook een weggeefkast. ,,Hier kunnen we overgebleven zaai- en pootgoed neerzetten voor wie het kan gebruiken op de moestuin. En wie weet, wanneer we teveel kroppen sla tegelijk kunnen oogsten, vinden die ook een plekje in de weggeefkast”, aldus Van der Erve. 

Openingsfeest

Het terrein is afgesloten met een toegangshek met cijferslot. Ook is er de mogelijkheid om met de auto bij je tuin te komen om bijvoorbeeld mest te lossen. Bergman: ,,Onder de overkapping komen tafels met stoelen om even gezellig met elkaar wat te drinken. Platteland Anders maakte al een mooie tuinbank voor de warme zomeravonden. We zijn heel blij met ons volkstuincomplex. Het gemeentebestuur en de gemeenteraad verdienen een compliment, omdat ze zich er niet met een Jantje van Leiden vanaf hebben gemaakt. Scherpenzeel kan er trots op zijn. We willen de start op de nieuwe tuinen dan ook in ruime kring vieren”.

Het bestuur nodigt heel Scherpenzeel uit voor het openingsfeest op 1 juni. Volg de belevenissen van de moestuiniers op hun sociale mediakanalen en op termijn voor meer informatie over het openingsfeest. 

De heren op de foto zijn links Huub van der Erve en rechts Harry Bergman.