‘We gaan voor verwondering’

Al meer dan twintig jaar zetten Rob en Ria van de Bor zich onvermoeibaar in voor de natuur. Met name om kinderen kennis te laten maken met de schoonheid van onze omgeving. Met buitenlessen vanuit het project Van luchtkasteel tot dassenburcht maken schoolkinderen onder leiding van vrijwilligers kennis met het landgoed Scherpenzeel. Dit voorjaar werd daar zelfs een fotowedstrijd aan verbonden. 

Het project startte in 2003. ,,Toen stond het qua inhoud nog in de kinderschoenen. Het initiatief kwam vanuit de landgoedeigenaren. Zij vonden en vinden het belangrijk dat schoolkinderen kennis maken met landgoed Scherpenzeel. Toenmalig landgoedbeheerder Govert Bos kende ons als gidsen van IVN en ik had weleens laten vallen dat ik graag educatief bezig ben. Toen hij ons benaderde om een project op te zetten in Scherpenzeel zeiden we dan ook gelijk ja”, vertelt Ria van de Bor. 

Rob en Ria van de Bor

Ontdekken

Sindsdien gaan ieder voor- en najaar kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 op pad met vrijwilligers om het landgoed te ontdekken. Alle scholen in het dorp doen mee. ,,Ontdekkend leren, dat is wat kinderen doen. We gaan van een positieve benadering. Wanneer je als kind ziet hoe mooi het landgoed is, ben je er zodra je ouder bent vaak zuiniger op. We planten zaadjes van kennis over de planten, bomen en dieren in het gebied. Wanneer je bijvoorbeeld vertelt wat de functie van een paddenstoel is, zullen kinderen die minder snel gedachteloos omver trappen”, ervaart Rob van de Bor. 

Feestje

Hij is als klimaatburgemeester van Renswoude extra blij met de blijvende aandacht voor het project Van luchtkasteel tot dassenburcht. Het begeleiden van de groepjes kinderen doet het echtpaar trouw. ,,Zolang we fit en gezond blijven, doen we dat. Het kost zeker energie om de buitenlessen voor te bereiden maar het levert ook veel energie op. Het landgoed heeft zoveel mooie facetten waar we aandacht voor vragen. Ook het fijne contact met de landgoedeigenaren en landgoedbeheerder Willem Horst maken het tot een feestje”.

Vrijwilligers

Ria en Rob prijzen de inzet van hun twaalf vrijwilligers. ,,Zij maken ieder voor- en najaar tijd vrij voor de buitenlessen. Het enthousiasme om de kinderen te vertellen over het landgoed is groot. Regelmatig organiseren we scholingen voor de vrijwilligers. Vaak combineren we die met een gezellig samenzijn in de schaapskooi. Zo gaan we deze zomer naar een feestelijke bijscholing waarbij we gaan eten uit de natuur. Daar kijken we nu al naar uit”. Er is behoefte aan meer vrijwilligers. ,,Dus heb je twee keer per jaar een paar dagdelen beschikbaar om de kinderen van Scherpenzeel enthousiast te maken voor de natuur, meld je dan bij ons. We kijken naar je uit”. 

Creativiteit

Dit voorjaar werden de kinderen van Scherpenzeel uitgedaagd om een foto te maken van het mooiste plekje op het landgoed. Dinsdag 4 juni vond de prijsuitreiking plaats. Bram van Essen won de fotowedstrijd met een foto van een bruggetje. De jury (waar ook Ria en Rob in zaten) vonden dat de foto precies liet zien waarom het landgoed zo mooi is. Op de andere foto’s die een eervolle vermelding kregen, waren close ups van een eend en weerspiegelingen in het water te zien. De groepen vijf van de basisscholen beschilderden ‘vrolijke stenen’ met natuurthema’s en de groepen 6 vertelden het verhaal van het landgoed met een ‘verteldoosje’. De foto’s, stenen en verteldoosjes zijn tot 30 juni te bewonderen in de Breehoek en de bibliotheek. 

Rob en Ria van de Bor