Zon op dak bij Loonbedrijf Schimmel
Op het dak van Loon- en grondverzetbedrijf Schimmel aan de Brinkkanterweg liggen naar verwachting eind 2024 140 zonnepanelen. Het project is een samenwerking tussen energiecoöperatie ZonopWoudenberg en Bert en Ineke Schimmel.
Leden van de coöperatie kopen participaties in het project en maken het zo mogelijk om energie op te wekken via de panelen op het dak van loon- en grondverzetbedrijf Schimmel.
Johan Overvest, bestuurslid bij ZonopWoudenberg en de technische man van het project, kijkt uit naar de aansluiting van de 140 zonnepanelen. “Als energiecoöperatie zijn we altijd op zoek naar geschikte daken. Onze ervaring is dat omvangrijke projecten ook veel tijd kosten om ze te realiseren. Daarom houden we onze ogen open voor kleinere projecten waarbij we samenwerken met bijvoorbeeld ondernemers. Daarom zijn we blij met de medewerking van de familie Schimmel.”
Steentje bijdragen
Via-via kwam het Ineke Schimmel ter oren dat de energiecoöperatie wel interesse had in het dakoppervlak van hun bedrijf. “Ik zag er gelijk wat in en dacht: waarom niet? We hebben dakvlakken genoeg hier. We zijn fel tegenstander van zonneprojecten op agrarisch land en op deze manier kunnen we toch een steentje bijdragen via onze daken”. Het project op hun erf is het eerste coöperatieve energieproject in Scherpenzeel.
“Veel huishoudens willen graag zonnepanelen, maar niet iedereen heeft zelf een geschikt dak of wil panelen op eigen dak. Als we samen panelen op daken in de buurt leggen, kunnen we alsnog zelf zonne-energie opwekken. En door het samen te doen, wordt het haalbaar om grote daken te voorzien van zonnepanelen. En de participanten hebben financieel voordeel van hun deelname.”
Aansluiten
Doordat de netcongestie een groot probleem is bij dergelijke energie-opwekkingsprojecten zijn er wel wat uitdagingen in het project. “Netbeheerder Liander kan waarschijnlijk pas in de tweede helft van dit jaar ons project aansluiten zodat we energie kunnen gaan leveren aan het net. Intussen zitten we niet stil. Er zijn al een flink aantal participaties uitgegeven, inmiddels is driekwart verkocht. Niet alleen aan Woudenbergers die lid zijn van ZonopWoudenberg, ook Scherpenzelers hebben de kans aangegrepen om mee te doen”, vertelt Overvest. Ineke Schimmel vult aan: “We willen de kleinkinderen ook een zonnepaneel cadeau doen.”
Momenteel is het aantrekkelijk om te investeren in zonne-energie. “Zodra we voldoende middelen hebben opgehaald, gaan we het project realiseren. Dan ligt alles klaar op het moment dat de netbeheerder het project kan aansluiten op het elektriciteitsnet. En we kunnen hopelijk bij mooi en droog weer monteren, dat scheelt ook weer”, aldus Overvest. ZonopWoudenberg werkt samen met diverse partners uit de regio om de energieprojecten uit te voeren.
Energiecafé in De Breehoek
Wie meer wil weten over het project bij Schimmel moet zeker het Energiecafé van donderdag 18 april bezoeken. Vanaf 19.30 uur in De Breehoek. Ook komt tijdens het Energiecafe de isolatieactie Warm Scherpenzeel ter sprake. Twee Scherpenzeelse bedrijven doen hieraan mee voor isolatie en glas. Het Energieloket legt uit wat de voordelen zijn van deze actie. Aanmelden (niet verplicht) voor het Energiecafe kan via info@zonopwoudenberg.nl of via 06-51 34 84 11. Op de website www.zonopwoudenberg.nl is het Scherpenzeelse project ook te vinden.
Tekst en foto: Tekstbureau Janneke Hek