Ieder jaar moet zwembad ’t Willaer drie miljoen liter verwarmen én warm houden. Dat kost veel gas. Daarom koos het zwembad voor de aanleg van zonnecollectoren. Inmiddels liggen er vijftig zonnecollectoren op het dak van het entreegebouw. ,,Heel mooi dat het nu klaar voor gebruik is. We gaan binnenkort proefdraaien met de collectoren”, aldus Maarten Visser, bestuurslid van ’t Willaer.

De aanschaf van de zonnecollectoren bracht kosten met zich mee die het zwembad met dorpsgenoten wil delen in de vorm van sponsoring. Bedrijven (en particulieren) worden uitgenodigd om te sponsoren en zo het zwembad te ondersteunen. In ruil voor de sponsoring wordt de naam en eventueel het logo van de sponsoren gedurende drie jaar getoond bij het zwembad.

Sponsoren 

Visser is blij met de hulp in allerlei vormen van ondernemers uit de buurt. ,,ProFall uit Barneveld heeft ons geholpen met de valbeveiliging bij de installatie voor een heel zacht prijsje. En ook de Ronde Tafel uit Scherpenzeel gaat ons helpen”. Naast deze bedrijven is Visser op zoek naar ondersteuning in de vorm van sponsoring. ,,Wie bijvoorbeeld drie collectoren sponsort krijgt naast naamsvermelding bij het zwembad ook drie zwemabonnementen (om aan medewerkers uit te delen bijvoorbeeld). En bij het sponsoren van vijf collectoren vijf abonnementen en zo door. En de sponsor kosten gaan gestaffeld iets naar beneden. Ofwel het is aantrekkelijk om er meer dan 1 te sponseren”.

Zwembad ’t Willaer was eigenlijk de tijd van dure energie voor. ,,We kozen vorig jaar voor verduurzaming en later bleek dat ook voor de gasprijs nog een hele goede zet geweest te zijn. We hebben zwaar ingeteerd op onze reserves die we liever in andere zaken steken waar de gasten meer genot en plezier van hebben en voor onvoorziene tijden. Dus iedere hulp is echt meer dan welkom! En zeker voor ondernemers is het een hele aantrekkelijke deal”, benadrukt Visser nogmaals.

,,Als sponsor kan men zich voor 1.000 euro drie jaar lang een zonnecollector toe-eigenen. Hiervoor krijgt de sponsor in 2023, 2024 en 2025 een naam- en logovermelding op een communicatie-uiting bij het zwembad”, legt Visser uit.  Het toe-eigenen van een zonnecollector kan ook samen met een partner. De financiële steun wordt dan verdeeld en de naam- en logovermeldingen zullen iets kleiner zijn.

Gas halveren

Zonnecollectoren werken als volgt: simpel gezegd gaat aan de ene kant het koude water erin en aan de andere kant komt het water er warmer uit. ,,Op het dak van het entreegebouw liggen er nu vijftig. We verwachten met de plaatsing van zonnecollectoren het gasgebruik te halveren. Eenmaal geïnstalleerd, zijn zonnecollectoren ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Doordat wij de plaatsing én het onderhoud in eigen beheer doen, worden duizenden euro’s bespaard”.

Visser: ,,Het aanschaffen van zonnecollectoren is een grote investering. Dat kunnen we écht niet alleen. We hebben ieders hulp hard nodig om het zwembad duurzamer en energiezuiniger te maken”.  Aanmelden als sponsor kan door te mailen naar administratie@zwembadscherpenzeel.nl.