Zwerfafval

Om Scherpenzeel duurzaam en schoon te houden, zetten wij ons als gemeente ook in om zwerfafval te reduceren en te voorkomen. Dit doen wij door het inrichten van de openbare ruimte op een manier waardoor afval goed weggegooid kan worden, bijvoorbeeld door het plaatsen van prullenbakken en blikvangers.

Zwerfafval initiatieven

Wilt u zelf ook aan de slag? U kunt gratis afvalgrijper-setjes ophalen bij het gemeentehuis. Stuurt u eerst een mailtje naar duurzaam@scherpenzeel.nl, dan zorgen wij ervoor dat deze klaar ligt bij de balie. Een setje bestaat uit een afvalgrijper, handschoenen, veiligheidhestje en vuilniszakken. Er zijn ook setjes voor kinderen. 

App Helemaal Groen

Een handig middel voor zwerfafvalruimers, is de app Helemaal Groen. Hiermee wordt jouw route aangegeven op de kaart van Scherpenzeel, zodat anderen weten waar zwerfafval is geraapt. De app kun je gratis downloaden via de appstore, google play en Helemaal Groen(externe link)

Hoe werkt de zwerfvuil app?

  • Zet de app aan als je je wandeling begint.
  • De app registreert daarna de route waar jij zwerfvuil hebt geraapt.
  • Sla deze route/wandeling op.
  • Je route kleurt nu groen op de kaart die de app continu bijhoudt.
  • Wordt dit stuk van jouw wandeling daarna niet meer geschoond? Dan verkleurt een groen gekleurde route naar bruin. Zo kan iedereen in jouw buurt zien waar weer actie nodig is. Het doel is natuurlijk om onze gemeente Helemaal Groen te maken en te houden.