Klimaatburgemeester deelt energie(bespaar)tips voor huurders

Veel Scherpenzelers zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. Voor diegene met een koopwoning zijn er vaak meer mogelijkheden, dan voor huurders. Dat ook inwoners met een huurwoning een verschil kunnen maken voor hun energierekening, bewijst klimaatburgemeester Ronald Machielse. 

“Kleine aanpassingen aan je huurhuis zijn een deel van de oplossing. Maar denk ook aan gedragsverandering, daar kun je flink mee besparen”, stelt hij. Zelf woont hij in een huurappartement waar hij diverse slimmigheden toepast. 

Tochtstrips

“Om te beginnen is het goed vast te stellen dat energielabels louter een papieren werkelijkheid vertegenwoordigen, die op theoretische gronden door de architect en/of een adviseur zijn vastgesteld. Als je echter in een huis woont waar een label A aan toegekend is, maar je voelt de tocht langs je benen… ga dan maar eens met je huurbaas in conclaaf dat de isolatie niet in orde is.” 

Machielse woont in een appartement waar openslaande deuren in zijn huiskamer naar zijn dakterrasje leiden. Tussen deuren en sponningen zaten kieren van wel een paar millimeter maar na meerdere meldingen heeft hij simpel toch maar zelf tochtstrips geplakt, voordelig en deze aanpassing levert groot voordeel op. “Ook bij nieuwbouwwoningen is het van belang dat je als huurder controleert of alle duurzame toepassingen goed zijn uitgevoerd. Daar is winst te behalen, naar mijn mening.”

Verandering

Inzicht is de basis van besparing en het begin van verandering; maar om inzicht te krijgen moet je meten en registreren bijvoorbeeld met een slimme (digitale) thermostaat. Net als een gewone thermostaat schakelt de slimmerik de kachel aan als het kouder is dan de vooraf ingestelde temperatuur. Ook schakelt hij de kachel weer uit als het behaaglijk is in huis. Daarnaast kent de slimme thermostaat de karakteristieken van precies jouw (merk en type) CV-ketel en kent hij de weersomstandigheden van het moment. Met deze aanvullende gegevens leert de slimme thermostaat zo efficiënt mogelijk te stoken om de temperatuur in jouw huis zo stabiel mogelijk rondom de ingestelde waarde te houden. Hoe meer functionaliteit de CV-ketel kent om extern aan te sturen, des te beter de thermostaat op gas kan besparen. Soms weet het algoritme bijvoorbeeld dat het genoeg is om alleen het warme water in de leidingen rond te pompen zonder de brander zelf aan te zetten. 

Zelf heeft Machielse een systeem van het Duitse merk Tado, wat aanvullend ook extra thermometers, thermostaten en radiatorknoppen levert omdat je de radiatoren in verschillende vertrekken kunt aansturen en min of meer onafhankelijk kan regelen. In een slaapkamer zal je waarschijnlijk een andere comfort wensen dan in een studeerkamer.

Inzicht krijgen met Tado

Toch weet ook de slimme thermostaat niet alles. Machielse heeft een open keuken in zijn appartement. “Je kent het wel”, zegt hij, “je bent een lekker stoofpotje aan het koken op een koude herfstdag. Dat gasfornuis is echter ook een warmtebron in je kamer en verwarmt de ruimte ook.” Om meer inzichten te krijgen kan je in de Tado app op ieder moment in een grafiek opvragen van iedere dag de temperatuur in de kamer afgezet tegen het gasverbruik/stookactiviteiten van je ketel en de weersomstandigheden van dat moment. Als je er even voor gaat zitten en nadenkt wat voor activiteiten je aan het doen was op welke momenten kan je daar van leren en of je gedrag aanpassen of je stookactiviteiten. 

Resumerend: “Kijk goed wanneer je hoeveel warmte nodig hebt. Wanneer ik ga koken, zie ik daardoor de temperatuur in huis stijgen, dan hoeft mijn verwarming dus niet aan of een stukje lager. Goed ventileren heeft ook een belangrijke functie, frisse lucht warmt beter op”, vertelt hij. “Met deze aanpassingen bij elkaar heb ik vorig jaar 15% op gas weten te besparen.”

Slimmigheid

Met de app kan je uiteraard nog veel meer zoals een kwartiertje voordat je thuis bent, alvast de kachel aanzetten. Ongemerkt maakt Tado echter wel een profiel van jou aan voor al die slimmigheid. Tado is een Duits merk en dat profiel is relatief goed beschermd door Europese regelgeving. 
“Bij mijn weten en volgens mijn huurcontract mag ik de thermostaat van Woonstede vervangen door de slimme van Tado, als ik de originele thermostaat maar weer terug kan plaatsen als ik zou verhuizen. Zou wel zonde zijn voor de nieuwe bewoner”, voegt Machielse nog toe.

Machielse heeft zijn Tado geïntegreerd in een omvangrijker domotica systeem van Google Home, aangevuld met apparatuur van Chinese makelij. “Feitelijk kan ik bijna alles in huis waar een knopje aan zit of waar een afstandsbediening bij hoort, schakelen met mijn stem, op afstand met een app of automatisch in een schema”, vertelt hij. Door het gebruik van die Amerikaanse en Chinese spullen is ‘semiprofessionele’ aandacht voor profielbescherming wel gewenst zo mogelijk vereist.

Positieve energie

Machielse ziet dat we in de toekomst steeds meer rekening houden met duurzame manieren van energie opwekken. Zelf constateert hij een trend, bij woning coöperaties om met name kleinere woningen en appartementen all-electric te verwarmen met zogenaamde PVT systemen inclusief geïntegreerde zonnepanelen. Over het bufferen wil hij nog wel een boompje opzetten met de coöperaties en de betrokken overheden. Afsluiten doet hij met: “Mooi om te zien dat er al wat initiatieven zijn, al zie ik graag nog wat meer positieve energie in de transitie in Scherpenzeel.”